TÉMÁK, Kategóriák

Hogyan serkenti a spenót a hasnyálmirigy működését?

589
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasnyálmirigy működését serkentő spenót spenot-11

Régebben a spenót vastartalma állt az érdeklődés középpontjában. 100 g spenót 3 mg vasat tartalmaz, ami valóban figyelemreméltó mennyiség. Szervezetünk ebből a mennyiségből azonban csak keveset tud hasznosítani, ennek a mennyiségnek pusztán csak az 1,3%-át. Ez a mennyiség pedig már lényegesen kevesebb, mint a más leveles zöldségekből, vagy akár a húsból felvehető vas, mutatott rá Layrisse, Martinez-Torres és Heinrich (1971-ben és 1977-ben).

Ez a tény nagy valószínűséggel a spenótban található szokatlanul magas oxál- és foszforsók jelenlétével magyarázható. Vastartalma miatt tehát a spenót ma nem igazán ajánlott, más szempontból viszont nagyszerű hatású!

  • A spenót hatalmas mennyiségű szabad folsavat tartalmaz. ⇒ A folsav tulajdonképpen a B9-vitamin. 100 kcal spenót majdnem 1 mg folsavat tartalmaz, amely érték más zöldségekkel összehasonlítva nagyon magasnak számít. Szervezetünknek a folsav a fehérjeforgalomban különösen a bonyolult molekulák képzése, és a vörös vértestek termelése végett fontos, valamint az emésztőrendszer zavartalan működéséhez is elengedhetetlen. Ha ég a nyelvünk, és hasmenésre vagyunk hajlamosak, a fol-savhiány első jeleit tapasztalhatjuk.
  • A spenót szekretin tartalma ⇒ A spenótot tulajdonképpen szekretin tartalma miatt vették fel a gyógynövények jegyzékébe. A szekretin úgynevezett „gastrointestinális hormon“, vagyis a gyomorvagy a bélsejtek által termelt, az emésztést irányító anyag. Elsősorban a lúgos hasnyálmirigy-váladék képződését serkenti, de egy másik gastrointestinális hormon, az emésztést segítő enzimek képződését a hasnyálmirigyben elősegítő „pankreocymins” hatását is növeli.

A hasnyálmirigy és az emésztés

A lúgos hasnyálmirigy-váladék (normális napi mennyisége legalább 2 1) semlegesíti a gyomorsavat. Ha ez megtörtént, a teljes emésztési folyamatnak lezárul egy szakasza, és egy újabb, de ugyanilyen fontos folyamat indul meg. E folyamatoknak a pontos időbeni váltásáért, aminek a tápanyagok tökéletes feldolgozásában van fontos szerepe, nagy részben szintén a szekretin felel.

A hasnyálmirigy krónikus megbetegedése esetén, ami ma sajnos nem mondható ritka eseménynek, rendszerzavar, és a hasnyálmiriggyel összefüggő elégtelen emésztés lép fel. Az ilyenkor szokásos (általában szénhidrátban gazdag) diéta és az emésztést segítő enzimek bejuttatásán túl a spenót és a spenótlé nagyon nagy segítséget nyújt. A spenótban lévő növényi szekretin ugyanis élénkíti a hasnyálmirigy csökkent váladéktermelő képességét.

Ajánlott spenótfogyasztás

A főétkezések előtt vagy közben fogyasszunk 1-2 evőkanál spenótlevet.

Fogyasszuk a spenótot zöldségként is.

Ha a spenótot ily módon adagoljuk, az oxálsav káros hatása alig érvényesül. Ha oxalát-vesekövünk van, a biztonság kedvéért igyunk inkább frissen préselt csalánlevet, amely lényegesen kevesebb oxálsavat (de kevesebb szekretint is) tartalmaz.

589
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]