TÉMÁK, Kategóriák

Hasznosak vagy károsak az élelmiszer adalékok?

553
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emberek évszázadok óta ízesítik, tartósítják és színezik élelmiszereiket. Egyes adalék anyagok megakadályozzák, hogy ételeinkben baktériumok szaporodjanak el, mások kellemesebbé teszik az ételek ízét. 

De veszélyes-e bármelyik is az egészségre?

Adalék anyagok nélkül a kenyér, amit eszünk, hamarabb megszikkadna, a zsíros ételek megavasodnának, és a legtöbb tartósított zöldség, gyümölcs elveszítené friss állagát és üde színét. Ugyanakkor bizonyított tény, hogy egyes élelmiszeradalékok allergiás reakciókat válthatnak ki arra érzékeny embereknél, sőt a viselkedésre is hatással vannak. Nem is beszélve arról, hogy egyes adatok szerint bizonyos adalékok rákkeltők is lehetnek.

Az élelmiszerekhez a gyártás során hozzáadott anyagok egyik csoportját természetes forrásból nyerik, a másik csoportba kémiai úton előállított vegyületek tartoznak. Ezek csökkentik az ételmérgezés veszélyét, javítják az élelmiszerek minőségét, megkönnyítik előállításukat, esetleg ízletesebbé vagy éppen tetszetősebbé teszik táplálékainkat.

Az Európai Unió országaiban több ezer engedélyezett adalékot tartanak nyilván: Ezek túlnyomó része ízesítőszer, amelyet a gyártónak a termék címkéjén nem kell részletesen feltüntetnie. Az összes engedélyezett élelmiszeradaléknak csak alig 10%-a szintetikus, összességében pedig a természetes és szintetikus adalékok alig 0,5%-át teszik ki az elfogyasztott élelmiszereknek.

A táplálkozástan szakértői az élelmiszerekben rejlő veszélyek között az adalék anyagokat meglehetősen hátra sorolják – Az eddigi adatok szerint a szintetikus adalékokkal szemben 1800 emberből csak egynél jelentkezik túlérzékenységi reakció.

Az adalékok a legkülönfélébb célokat szolgálják a színjavítástól a savasság beállításáig

Egyes anyagoknak több funkciójuk is van. A C-vitamin (aszkorbinsav) például nemcsak a konzervált gyümölcsök és gyümölcslevek barnulását akadályozza meg, hanem használatával a búzából jobb kenyér is készíthető. A citromsavat széles körben használják mind ízesítő-, mind savanyítószerként.

Az olyan hagyományos tartósítóanyagok, mint a tűzifa füstje, a konyhasó és az ecet, mindig is engedélyezettek voltak: létjogosultságukat használatuk hosszú múltja igazolja. A

Az új élelmiszer-adalékok elismertetése azonban hosszadalmas eljárás, melynek során az új anyaggal mindenre kiterjedt’) vizsgálatokat végeznek.

Előnyeik:

  • meghosszabbítják az ételek eltarthatóságát
  • gusztusosabbá és ízletesebbé teszik az ételeket
  • növelik a tápértéket

Hátrányaik:

  • színező- és ízanyagokkal ..álcázható” a gyengébb minőség
  • egyeseknél túlérzékenységi reakció mutatkozhat olyan élelmiszer-adalékokkal szemben, mint a tartrazin és a benzoesav

Ne feledjük azt se, hogy a természetes élelmiszereket külső tényezők is befolyásolhatják

Például:

  • A pisztráng vagy a tojás sárgája színét az állat táplálékában levő anyagok teszik élénkké.
  • Azt. hogy a vaj mennyire sárga, a lelegelt fűben vagy takarmányban lévő béta-karotin mennyisége szabja meg.
  • Viasszal a citrusfélék héját vonják be, a szulfitok pedig a borban levő fölösleges élesztőt pusztítják.
553
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]