TÉMÁK, Kategóriák

Gabonafélék – Értékesebbek-e a teljes kiőrlésűek?

578
HOZZÁSZÓLÁS:

A sokoldalú és energia dús gabonatermékek – a rizstől és kenyértől a búzadaráig, a whiskyig és a pattogatott kukoricáig – rendkívül változatos élelmiszercsoportot alkotnak.

A búza és más gabonafélék őrletlen állapotban és teljes kiőrlésű lisztként több B-vitamint és rostot tartalmaznak, mint őrölve, ezért így a legtáplálóbbak. Szénhidrátban gazdagok, és fehérje is van bennük (ez főleg a vegetáriánusoknak fontos).

A búzaszem rostanyaga, olaj-, vas-, B- és E-vitamin tartalma, valamint fehérjetartalmának negyede a mag tövénél levő csírában és az azt körülvevő keményítőtartalmú táplálószövetben, az endospermiumban található.
A legtöbb gabona esetében az őrlés azt jelenti, hogy a maghéjat (korpa) és a tápanyagban gazdag csírát leválasztják az endospermiumról, amelyből azután lisztet készítenek.

Az őrlés meghosszabbítja a liszt eltarthatóságát, ugyanis a csíraolajok érzékenyek az oxidációra, és néhány héten belül megavasodnak. A gabona héja gazdagíthatja az étrendet, de nagy mennyiségben ingerli a beleket.

Az őrléssel többszörös szitálás is együtt jár, amellyel a maghéj legapróbb maradékait is eltávolítják, és nagy finomságú lisztet nyernek.

Sokan a puhább szerkezetű, finomított gabona- és sütőipari termékeket kedvelik:

Ilyen többek között a fehér kenyér vagy a fényezett, fehér hántolt rizs. Sok üzem az őrlés okozta tápanyag veszteséget az ételek dúsításával ellensúlyozza: a gabonapelyhekhez B-vitaminokat és vasat adnak.

A finomított termékekhez adnak ugyan vitaminokat, de rost sokkal kevesebb van bennük, mint az egész szemterméseket tartalmazó élelmiszerekben. A rostanyagok megelőzik a székrekedést, és csökkenthetik a bélbetegségek, például az aranyér és a vastagbélrák kialakulásának veszélyét.

Az árpa, a zab, a rozs és a búza glutént (más néven síkért) tartalmaz, ezt a lisztérzékenységben szenvedőknek kerülniük kell!

A legfőbb gabonafélék:

Az árpa a Közel-Keleten az egyik legfontosabb élelmiszer. Nyugaton főként maIáta formájában hasznosítják a sörfőzdék és lepárlóüzemek, illetve állati takarmányként a mezőgazdaság.

Az erősen finomított árpagyöngyöt levesekhez, raguhoz adják; sok szénhidrátot, de kevés vitamint és rostot tartalmaz.

A kukorica gluténmenres. Seregnyi élelmiszert készítenek belőle, így pattogatott kukoricát, kukoricalisztet, kukoricakását, kukoricapelyhet, whiskyt, valamint cukrászsüteményekhez való kukoricaszirupot.

Szintén gluténmentes a köles, ezért lisztérzékenyek számára fontos gabonaféle, de ugyanebből az okból kelesztett kenyér nem készíthető belőle. Ázsiában és Észak-Afrikában alapverő élelmiszer, lepények alapanyaga.

Gluténtartalmú gabona, a zab lisztérzékenyek nem fogyaszthatják.

Mivel őrléskor a héj jelentős részér eltávolítják, a csírát viszont érintetlenül hagyják, a zabliszt fehérje- és olajtartalma viszonylag nagy. Ez azt is jelenti, hogy – hacsak nem gőzölik csomagolás előtt – gyorsabban avasodik, mint a legtöbb más gabonaféle.

A zab oldható rostjai csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A rizs a világ népességének fele számára a legfontosabb élelmiszer.

A barna rizs jó B-vitaminforrás. Van benne kalcium, kén és vas is, bár ez utóbbi felszívódásár a héjában levő növényi sav gátolja. A külső rétegeitől megfosztott fehér rizs főként szénhidrátot s emellett némi fehérjét tartalmaz. Kevés benne a tiamin (B1-vitamin), hacsak őrlés előtt le nem forrázzák – Egyes fehér rizsfajtákat tiaminnal dúsítanak.

Gluténtartalma lehetővé teszi, hogy a rozsból sovány kelt tészta készülhessen, de az ebből sütött kenyér nehéz és nedves tapintású. Egy amerikai whiskyféle a rozs lepárlásával készül.
A rozst kétszersültekhez is használják.

A búza fajtáit gluténtartalmuk szerint kér csoportba osztják: vannak kemény- és lágy búzák. A legkeményebb és legnagyobb gluténtartalmú a durumbúza, amelyből száraztésztákat készítenek. A kis gluténrarralmú, lágyabb liszteket főként kekszek, sütemények készítéséhez használják.

A darabos durumlisztet a búza endospermiumából állítják elő! A finomra őrölt durumlisztet vízzel és liszttel szemcsésítik, majd párolva egy észak-afrikai ételhez, a kuszkusz-hoz tálalják. A teljes kiőrlésű búzaliszt, amelyben együtt van a héj és a csíra is, étkezési rost- és B-vitamin-tartalma miatt értékes.

A bulgurt (vagy török rizs), használat előtt áztatni kell, a tápanyagok hasonló csoportját tartalmazza.

578
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]