TÉMÁK, Kategóriák

Bél-, epe- és májkúra retekkel, reteklével

589
HOZZÁSZÓLÁS:

„Németország déli területein, ahol az emberek sokkal több retket fogyasztanak, mint északon, sokkal kisebb arányban tapasztalható epehólyag-gyulladás. Ez nagy valószínűséggel a reteknek tulajdonítható” – írja Manfried Pahlow gyógyszerész, a ‘Gyógynövények nagykönyve’ című munkájában.

Már az egyiptomi piramisépítők is naponta meghatározott retek-, fokhagyma- és vöröshagymaadagot kaptak felügyelőiktől. Mivel e három zöldségféle tápértéke meglehetősen alacsony, valószínűleg az egészségre gyakorolt kedvező hatásukat tartották szem előtt. Mivel el akartak készülni a munkával, nem szerették volna az építőket bél-, epe- vagy májpanaszok miatt elveszíteni. Megelőző intézkedésről volt tehát szó.

Az európai népi gyógyászatban a retket kúraszerűen elsősorban bél- és epe-bántalmak esetén alkalmazták, ha ezek székrekedéssel társultak.

Tudományosan igazolható előnyök

Ma már meglehetősen sokat tudunk a retek és a reteklé hatásmechanizmusáról, gyógyászati értékét többek között a berlini Hufeland kórházban végzett klinikai tesztek is igazolják.

A reteknek minden, a ‘Raphanus sativusból’ (közönséges kerti retek) származó faja alkalmas a gyógyászatban való felhasználásra. Ide tartoznak tehát a fekete- és a piros retek (nyári, őszi és téli retek), a fehér retek (melegházi, nyár eleji retek), a kerti retek (vajretek, májusi retek, hónapos retek) és néhány nálunk kevésbé ismert faj, mint például a kínai olajretek.

A legtartalmasabbak a fekete retek-fajták, mint például a „hosszú fekete retek” vagy a „kerek fekete retek”. Ezekből a fajtákból készülnek a legjobb, kereskedelmi forgalomban is kapható reteklevek.

A Raphanus-fajok gyógyító hatása a bennük található kéntartalmú illóolajjal magyarázható, amely rafanolt és glukorafanint tartalmaz.

Epére és májra gyakorolt hatás

A reteknek és a reteklének az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása indirekt, ugyanis a bélre gyakorolt hatáson keresztül érvényesül.

Stimulálja a vékonybél izomzatát, ezáltal az emésztési folyamat felgyorsul. Ezen tulajdonságából kifolyólag nagy mennyiségben alkalmazva hasmenést is okozhat. Erősíti a vékonybélben lévő hasznos baktériumokat, az ártalmasak szaporodását pedig gátolja. Ezekből adódóan az epeutakra egyfajta szívó hatás összpontosul, ennek eredményeképp passzív módon tisztul meg a szervezet, az epeutak krónikus megbetegedése miatt állandóan duzzadt máj terhelése pedig csökken.

589
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]