TÉMÁK, Kategóriák

Amit mindenképpen tudni érdemes a paradicsom és burgonya görcsoldó szerepéről

573
HOZZÁSZÓLÁS:

A burgonya és a paradicsom egyaránt Amerika felfedezése óta vált ismertté. A 16. században Pizarro (inka birodalmat leigázó spanyol konkvisztádor) katonái hozták el a mai Peru területéről Európába. Mindenki csodálta az új zöldségféléket, de csak állati takarmányozásra használták, mert senki sem merte megkóstolni. Az indiánok közlése szerint ugyanis mindkét zöldségféle mérgező, ha túl sokat fogyasztunk belőle!canstockphoto26498240

Utóbbi megállapításban tényleg van némi igazság: ha nagy mennyiségben fogyasztunk nyers, éretlen paradicsomot, valóban tapasztalhatunk mérgezési tüneteket, viszont mindez nem igaz az érett paradicsomra, még ha nyersen fogyasztjuk is.

A nagy mennyiségben fogyasztott kifejlett, de nyers burgonya viszont valóban mérgező. Főzve vagy sütve nincs ilyen hatása.

A mérgezési tünetek:

  • Pupillák kitágulása, ebből adódóan panaszok olvasáskor,
  • piros, „lángoló” arc,
  • száraz száj és torok,
  • rekedtség.

A nyers és éretlen paradicsom, valamint a kifejlett, de nyers burgonya esetében ugyanarról a méreganyagról, a szolanimól, a nadragulyában található atropinnal, és a beléndekben felfedezhető hiosciaminnal rokon anyagról van szó. A szolanin, ezekhez hasonlóan, a forte-fitoterápiás szerek körébe tartozik. Ezzel az elnevezéssel illetnek minden olyan növényi gyógyhatású szert, amelyeknek a hatása „erős”, és általában már egyszeri bevétel után is rögtön kifejtik hatásukat.

Ezeknek az anyagoknak a gyógyászati felhasználhatósága általában szűk határok között mozog. A szűk határok között kifejezésen az értendő, hogy kicsi a különbség a már valamennyire hatásos, és a már mérgező dózis között. Ha nyers burgonyából vagy nyers és éretlen paradicsomból túl sokat fogyasztunk, a már említett mérgezési tünetek gyorsan felléphetnek.

A szolanint helyesen adagolva azonban nagyon jó hatást érhetünk el!

Elsősorban a görcsoldó hatását kell megemlítenünk, amely főleg a bél- és gyomornyálkahártya gyulladásakor, valamint a fekélyre való hajlam esetén hoz enyhülést.

Jól használható még a görcsös bélkacs okozta székrekedésnél is.

A burgonya- és a paradicsomlé felhasználása azonban kicsit eltérő!

 Burgonyalé:

Alkalmazása elsősorban fekélyre hajlamos gyomorhurut esetén ajánlott. Ilyenkor a burgonyában található mucinok érvényesülnek, amelyek a gyomor vagy a bél nyálkahártyájának megbetegedett részein filmszerű bevonatot alkotnak. E bevonat védelmében a gyógyulási folyamat gyorsabban zajlik.

Az emberi szervezet számára még elviselhető mennyiség egy közepes nagyságú, nyers burgonya leve, amelyet azonban a nap folyamán több adagban kell bevenni!

 Paradicsomlé:

Alkalmazása elsősorban görcsös bélkacs okozta székrekedés során ajánlott. Ebben az esetben a paradicsomban található gyümölcssavaké a főszerep, amelyek a folyadékokat ha magukba szívják, megnövelik a salakanyag mennyiségét.

Amennyiben érett paradicsomból készítünk levet, nem kell félnünk a már fentebb említett szolanin túladagolásától. A sokat emlegetett magas oxálsavtartalom is megalapozatlan mendemonda, ugyanis a spenótban 150-szer (100 g-ban 570 mg), sőt még a fehér kenyérben is kétszer annyi (6,9 mg) van, mint a paradicsomban (100 g-ban 3,9 mg).

573
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]