TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg, melyek lehetnek a székrekedés lehetséges kiváltó okai

623
HOZZÁSZÓLÁS:

A székrekedésnek számos oka lehet, néha e tekintetben az öröklés is szerepet játszhat, amikor veleszületett hajlam és bélrenyheség áll fenn.wc-szekrekedes-hasmenes-toalett

A székrekedés lehetséges okai

Bizonyos alapbetegségek, mint a vérszegénység és ideggyengeség folyományaként is felléphet. Ugyanilyen az általános testi gyengeség is.

Különösen nőknél gyakori a székrekedés, egyrészt szülések után, másrészt alhasi betegségek következtében. így daganatok műtéte után a hasfalak kitágulnak.

Azoknál az embereknél is gyakori, akik ülő életmódot folytatnak, keveset mozognak, így beleiknek sincs meg a szükséges mozgási lehetősége.

Mások bizonyos lustaság következtében kapják meg a bélrenyheséget, amennyiben elnyomják a székletingert, ha ez számukra nem alkalmas időben jelentkezik. Ezt már kisgyermekeknél is észrevehetjük, amikor is szégyenkeznek kellő időben az iskolában kíkérezkedni, vagy játékukat nem akarjak emiatt abbahagyni.

Ha tehát a székrekedést gyökerében akarjuk megelőzni, bizonyos tekintetben a gyermeknevelés kezdetéhez is el kell érnünk, és elsősorban arra törekednünk, hogy pedagógusainkat is belevonjuk a küzdelmekbe, amelyeket a helyes életmódért és felvilágosításért folytatunk.

A székrekedés leggyakoribb oka azonban a helytelen életmód és a célszerűtlen táplálkozás. Az ételeket a széklet szempontjából általában két részre oszthatjuk fel. Vannak úgynevezett salakdús és salakszegény ételek.

A sonka, a hús, a tojás, a finom korpamentes lisztből készült péksütemények a bélcsatornában szinte tökéletesen felszívódnak, így alig képeznek salakokat. Az ilyen kevés salakot tartalmazó tápszerek olyan egyéneknél, akik hajlamuknál fogva a székrekedésre születtek, nem elegendők ahhoz, hogy a bélfalazatra elég ingert gyakoroljanak, hogy e falazat az ingert a béltartalom továbbítására és kiürítésére fenntartsa és elősegítse.

Amidőn a múlt világháború alatt az élelmezés minősége megváltozott, elsősorban a durvább kenyeret ették és főleg sok főzeléket és nyers kosztot is fogyasztottak, rájöttek, hogy sok ember fennálló bélrenyhesége elmúlt.

Az emberi bélcsatorna ugyanis a durvább ételek megemésztésére van berendezve, a salakdús étrendre, amely bőven tartalmaz növényi rostokat (az ún. cellulózét), amely erélyes bélmozgató, és a székletet nemcsak továbbítja, hanem szaporítja, miáltal a kiürülés könnyebbé válik.

623
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]